skip to Main Content
085 - 0091850 contact@raad-daad.nl Ma - Vrij : 09.00 - 17.00
8.5
Klanten vertellen
Bekijk beoordelingen

Gescheiden en met de kinderen op vakantie naar het buitenland

GESCHEIDEN EN MET DE KINDEREN OP VAKANTIE NAAR HET BUITENLAND?

Op vakantie gaan met kinderen brengt voor veel ouders de nodige stress en voorbereidingen met zich mee. Van een gescheiden ouder vergt dit nog net iets meer. Waar moet je als gescheiden ouder rekening mee houden wanneer je met de kinderen op vakantie gaat naar het buitenland?

Toestemmingsformulier

De Koninklijke Marechaussee controleert bij de grens of ieder kind beschikt over een geldig legitimatiebewijs, hetzij een ID-kaart of een paspoort. Teneinde internationale kinderontvoering zoveel mogelijk tegen te gaan, controleert de Marechaussee ook of de ouder die alleen met een kind het Schengengebied in of uit wil reizen hiertoe toestemming heeft van de achterblijvende ouder.

Indien de ouder vervolgens niet kan aantonen dat het kind met toestemming van de achterblijvende ouder naar het buitenland reist, bestaat het risico dat het kind niet aan boord mag. Dit zal doorgaans het einde van de voorgenomen vakantie betekenen. Met een ingevuld toestemmingsformulier kan dit worden voorkomen. Dit toestemmingsformulier is zowel in het Nederlands als in het Engels te downloaden op de volgende website: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.

Wij adviseren dit formulier ook bij reizen naar het buitenland binnen het Schengengebied mee te nemen.

Naast dit formulier wordt geadviseerd de volgende documenten mee te nemen:

– een kopie van het legitimatiebewijs van de toestemming gevende ouder;
– een internationaal afschrift van de geboorte akte van het kind, te verkrijgen in de gemeente waarin het kind is geboren;
– een recent uittreksel uit het bevolkingsregister (BRP) van het kind, te verkrijgen in de gemeente waar het kind staat ingeschreven;
– een recent uittreksel uit het gezagsregister, te verkrijgen bij alle rechtbanken in Nederland;
– een kopie van het ouderschapsplan;
– een retourticket van het kind.

Ook is het aan te raden om contact op te nemen met de ambassade van het land van bestemming om na te gaan of door dit land aanvullende eisen worden gesteld.

Fijne vakantie toegewenst!Gerelateerde blogs

Back To Top