Scheiding en verzekeringen
Hoe om te gaan met de verzekeringen in het geval van een scheiding?
Een scheiding heeft in alle opzichten veel impact op de betrokkenen. Naast het feit dat u emotioneel veel te verduren heeft, dient er ook veel geregeld te worden. Voor het realiseren van de scheiding en de gevolgen daarvan wordt verplicht een mediator of advocaat ingeschakeld. Verzekeringen met een waarde opbouw worden verdeeld en in het convenant of anders de beschikking van de rechtbank opgenomen.
Vaak moet er daarna nog het een en ander geregeld worden. Uw situatie gaat veranderen en daarmee wellicht ook uw behoefte aan verzekeringen. Nadat de verzekeringen tussen u en uw ex-partner zijn verdeeld of is besloten deze te beëindigen, dienen de wijzigingen te worden doorgegeven aan de verzekeringsmaatschappij. Veel van deze regelzaken kunt u zelf doen. U bespaart zich veel kosten als u niet alles door de advocaat of mediator laat doen. Hieronder staan enkele aandachtspunten.
Aansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering
Had u een aansprakelijkheidsverzekering met een gezinsdekking? Wellicht dat u dat nu moet wijzigen naar een dekking voor één persoon of voor één volwassenen met kinderen. De inboedelgoederen worden meestal verdeeld maar u koopt mogelijk ook nieuwe inboedel. Als gevolg daarvan is het raadzaam te controleren of de dekking van de inboedelverzekering nog aansluit op de nieuwe situatie.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan de koopwoning. Diegene die de woning overneemt, zal dus ook de polis krijgen.
Indien u besluit om de woning te koop aan te bieden, zeg de verzekering dan niet op zolang de woning niet is verkocht! Zolang de woning te koop staat, is het uw eigendom!
Autoverzekering
De autoverzekering dekt schade veroorzaakt met uw auto en mogelijk ook aan uw auto. De verzekering wordt daarmee toebedeeld aan degene die de auto krijgt.
Heeft u gedacht aan de gezamenlijk opgebouwde schadevrije jaren?
Als de andere partner een auto gaat aanschaffen, dan zal de verzekering beginnen met nul schadevrije jaren als gevolg waarvan deze partner dus een hogere premie gaat betalen. In het kader van redelijkheid en billijkheid is het wellicht goed om het aantal schadevrije jaren te verdelen. Hiervoor kunt u contact op nemen met uw verzekering om te informeren naar de mogelijkheden bij een echtscheiding.
Zorgverzekering
De zorgverzekering is in de meeste gevallen afzonderlijk afgesloten. Indien u verzekerd bent op een gezinspolis, bijvoorbeeld via uw werk, dan kunt dat aanpassen door twee verschillende polissen af te sluiten. Hiervoor kunt u contact op nemen met uw verzekering om te informeren naar de mogelijkheden bij een echtscheiding.
Alimentatieverzekering
Indien u na de scheiding de zorg van uw kinderen op zich neemt, dan is de kans groot dat de alimentatie een belangrijke bron van inkomsten is. Als gevolg hiervan bent u in grote mate afhankelijk van de alimentatieverplichting van uw ex-partner. Dit geldt natuurlijk ook wanneer u partneralimentatie ontvangt . Indien uw ex-partner komt te overlijden, stopt de alimentatie en heeft u wellicht geen inkomsten meer. Voor dergelijke gevallen is er de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten zodat u verzekerd bent van inkomsten. Tevens is het mogelijk om als alimentatieplichtige een verzekering af te sluiten zodat u zeker weet dat uw kinderen kinderalimentatie zullen ontvangen na uw overlijden.
Alvorens zo’n verzekering af te sluiten, is het verstandig de noodzaak daarvan te onderzoeken. Soms is er bijvoorbeeld een nabestaandenpensioen waar u recht op heeft en/of een wezenpensioen voor de kinderen. In dat geval bent u dubbel verzekerd.