Hypotheek en echtscheiding


Voor het sluiten van een hypotheek vindt de bank 2 zaken belangrijk om te weten:

• Wat is de executiewaarde van de woning?
• Hoe hoog is uw inkomen?

Executiewaarde
De executiewaarde geeft de bank zekerheid als u niet meer in staat zou zijn de woonlasten op te brengen. De executiewaarde is 90% van de verkoopwaarde van de woning. Veelal zijn banken bereid een hypotheek te verstrekken tot 125% boven de executiewaarde van de woning.

Overigens zal een bank niet direct over gaan tot executie van de woning als de huiseigenaar plotseling de woonlasten niet meer kan betalen. De bank zal altijd bereid zijn in onderling overleg een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld een overbruggingsperiode waarin u minder aan rente betaald. Er moet dan natuurlijk wel uitzicht zijn op een verbeterende financiële situatie.

Hoogte van het inkomen
De hoogte van uw inkomen geeft de bank zekerheid dat u de maandelijkse aflossing en rente kunt betalen. Veelal zijn banken bereid een hypotheek te verstrekken tot 5,5 keer het bruto jaarinkomen inclusief vakantiegeld en gegarandeerde bonussen. Het inkomen van een partner mag ook worden meegenomen.

Alimentatie
Als er spraken is van partner alimentatie zal de bank hiermee rekening houden. Te betalen partneralimentatie verlaagt het bruto jaarinkomen en beperkt dus de leencapaciteit. Kinderalimentatie wordt niet meegenomen.

Voor het berekenen van de te betalen partneralimentatie zijn de woonlasten van belang en andersom, voor het berekenen van de maximale hypotheek is de hoogte van de alimentatie belangrijk. Beide beïnvloeden elkaar dus.

Zowel het echtscheidingstraject als het traject voor het verkrijgen van een hypotheek neemt enkele maanden in beslag. Het is daarom raadzaam beide trajecten gelijktijdig in gang te zetten. In eerste instantie zal dan met aannames gewerkt worden waardoor toch al duidelijkheid kan worden verkregen over de mogelijkheden.

Hypotheekadviseur
Wij werken samen met professionele hypotheekadviseurs met vestigingen in heel Nederland die u graag van dienst zijn met advies. De hypotheekadviseur is onafhankelijk en vergelijkt hypotheken van verschillende banken. Een afspraak met de hypotheekadviseur is kosteloos. De inkomsten van de hypotheekadviseur vloeien voort uit provisie die hij krijgt bij het sluiten van de hypotheek. Klik hier om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.